Matična mliječ

matična mliječ

Kako nastaje matična mliječ?

Matična mliječ je izlučevina žlijezda medonosnih pčela kojom se hrane ličinke i matica. To je homogena, gusta, kremasta tvar, blijedožućkaste boje, karakterističnog mirisa i specifičnog kiselo-slatkog okusa. Matična mliječ u pčelinjem je društvu eliksir života i tajna dugovječnosti.

Što sadrži matična mliječ?

Zbog svog specifičnog sastava smatra se iznimno dragocjenim izvorom mikro- i makronutrijenata koji uspostavlja ravnotežu organizma i održava njegovu vitalnost, a brojni je nutricionisti smatraju najsavršenijom namirnicom na svijetu.

Matična mliječ sadržava vodu, sirove bjelančevine, sve aminokiseline potrebne čovjeku, jednostavne šećere, masti (lipide), te razne enzime, minerale, antimikrobne i imunomodulatorne tvari. Sadrži vitamine A, B, C, D i E, s posebno visokim udjelom vitamina B kompleksa (B5 i B6).

Najveći dio bioloških učinaka matične mliječi pripisuje se jedinstvenoj (E)-10-hidroksidec-2-enskoj kiselini (10-HDA) koja do sada nije pronađena niti u jednoj drugoj prirodnoj tvari. 

Za što se sve koristi matična mliječ?

Matična mliječ potpuno je prirodan proizvod koji svatko može koristiti u svrhu prevencije i liječenja zdravstvenih tegoba i bolesti. Predstavlja izvrstan biostimulator i antioksidans, a spektar njenih bioloških učinaka iznimno je širok. Neka svojstva matične mliječi potvrđena su i znanstvenim istraživanjima: usporava starenje tako što jača vitalnost i imunitet, stimulira rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, ubrzava oporavak organizma nakon ozljeda i trauma, poboljšava funkcionalne sposobnosti tijela i onemogućuje ili usporava razvoj kroničnih bolesti.

Odlična je za liječenje poremećaja prehrane kod male djece, a u pedijatriji su zabilježeni i pozitivni rezultati liječenja bolesti pluća i centralnog živčanog sustava.Kao prirodni anabolik pomaže kod slabosti organizma zbog bolesti ili starosti, a ustanovljeno je da sportaši koji uzastopno dva tjedna uzimaju matičnu mliječ značajno povećavaju fizičku izdržljivost.

Na području liječenja kardiovaskularnih bolesti se pokazalo da matična mliječ pomaže kod stenokardije, ateroskleroze, povišenih triglicerida, visokog kolesterola i problema s tlakom. Brojna su istraživanja pokazala da matična mliječ i drugi pčelinji proizvodi zaustavljaju rast i nastanak tumora. Nadalje, odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, pa je posebno preporučljivo uzimati matičnu mliječ u svrhu prevencije u sezoni gripe i prehlade. Osim njenih imonustimulativnih učinaka, iznimno je zanimljiv antimikrobni potencijal matične mliječi. Naime, matična mliječ ima bakteriostatska i baktericidna svojstva, a dokazana su i njena djelotvornost protiv virusa i gljivica. Matična mliječ se danas može pronaći i u brojnim kozmetičkim proizvodima za njegu kože, ali i liječenje kožnih problema poput akni i psorijaze. To je opravdano jer je bogata kolagenom i koenzimom Q10, sadrži kompleks B vitamina koji povoljno utječu na zdravlje kose, noktiju  i kože, te brojne antimikrobne i protuupalne tvari.

Kako koristiti matičnu mliječ?

Osim u svježem obliku, matičnu mliječ možete pronaći u obliku tableta, pastila, tekućine ili praha. U kojem je god obliku uzimali, matičnu mliječ stavite pod jezik i pustite da se apsorbira i direktno uđe u krvotok. Za odlične rezultate preporuka je da se matična mliječ koristi barem 1-2 mjeseca svakodnevno.

Što je važno znati?

Matična mliječ ne smije se uzimati metalnom žlicom jer metal uništava njezine vrijedne sastojke. Osobe koje su imale transplantaciju ne smiju uzimati matičnu mliječ jer je zbog njezinog imunostimulirajućeg djelovanja moguće odbacivanje organa, a slično je i s autoimunim blestima. Tijekom uzimanja matične mliječi rijetko se javlja proljev ili osip, što se najčešće događa zbog procesa detoksikacije i izbacivanja štetnih tvari iz organizma i traje samo nekoliko dana. Za ljude s poznatom preosjetljivošću na pčelinje proizvode preporučljivo je izbjegavati korištenje matične mliječi.

Filteri
Mogućnosti kupnje
Cijena
Brand

4 proizvoda

Postavite silazno
po stranici